"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend." - Albert Camus

"Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu te conduc. Mergi langa mine si fii prietenul meu."

marți, 2 aprilie 2013

3. Mentinerea gradinii pe parcursul sezonului

Dupa ce ati realizat randurile inaltate si ati decis ce doriti sa plantati, este indicat sa aruncati un ochi pe tabelele cu plantele companion pentru a vedea ce plante se inteleg mai bine intre ele si ce combinatii ar trebui evitate.

Plantarea
Cautati soiuri rezistente la boli mai ales daca anumite boli v-au creat probleme in anii anteriori. Acordati atentie soiurilor cultivate de vecini si familiarizati-va cu cele recomandate de pepinierele din apropiere.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, cautati sa cresteti legume care:
·        Plac membrilor familiei;
·        Contin multi nutrienti (napi, broccoli, etc);
·        Sunt scumpe de achizitionat din piata;
·        Sunt usor de crescut;
Documentati-va sa vedeti care soiuri se planteaza direct in pamant si care se preteaza a fi obtinute din rasaduri. Asa veti afla si care sunt perioadele optime de plantare pentru diferitele legume;
Semintele mari precum dovleac, dovlecel, pastai si porumb se pot planta direct la distanta corecta. Este mult mai greu de plantat precis semintele mai mici. In acest caz semintele se pun mai dese si se smulg unele plante pentru a se obtine distantierea optima; 

Folosirea rasadurilor
·        Rasadurile crescute in interior sau in solarii trebuie expuse gradual la conditiile si temperaturile din exterior;
·        Transplantati rasadurile dupa amiaza, pe o vreme noroasa fara vant si ploaie; manipulati plantele cu grija asigurandu-va ca exista destul spatiu pentru radacini in gaurile de plantare;
·        La transplantare, desfaceti radacinile plantelor pentru a le oferi mai multe posibilitati de a se dezvolta;
Plantarea rasadurilor se va face in stratul de paie/frunze ale randurilor inaltate. Cand plantam, putem adauga un pumn de compost pe fundul gaurilor iar dupa ce fixam planta, gaura va fi umpluta cu pamant de buna calitate. Pamantul din jurul plantei trebuie apasat usor pentru a fixa mai bine planta. Inainte de a aplica stratul de mulci puteti crea o mica adancitura in jurul plantei pentru a ajuta la mentinerea apei in jurul radacinii.  

Urmatorul pas este aplicarea unui strat de aproximativ 2-3 cm de mulci. Este foarte important ca solul sa fie mereu acoperit in jurul plantei

Semintele se planteaza direct in stratul superior de pamant. Se fac cu degetele gauri in care se vor pune semintele care apoi vor fi acoperite cu pamant. Mulciul va fi aplicat intr-un strat de 1-2 cm doar dupa ce semintele vor germina si plantele vor avea cativa centimetri inaltime.
Dupa ce ati plantat este timpul sa udati si sa aplicati mulciul.

Aplicarea mulciului
Controlul buruienilor si udatul sunt 2 dintre cele mai importante sarcini dupa ce a fost plantata gradina. Ambele sarcini pot fi mult mai usoare daca folositi mulci.
Mulciul organic mentine solul umed si ajuta la prevenirea buruienilor, dar tine si solul racoros (departe de razele soarelui). Putem aplica sau inoi mulciul oricand ne este la indemana. Daca imprastiem mulciul in gradina toamna sau iarna, acesta va avea timp sa se descompuna si sa imbunatateasca pamantul din gradina.
Pentru mulci putem folosi iarba taiata, frunze maruntite, compost descompus, paie. Dintre toate, compostul are cele mai bune rezultate deoarece ajuta la refacerea solului si la refacerea nutrientilor.

Precautii
  • Nu folosi pe port de mulci iarba proaspat taiata care a fost tratata recent cu ierbicid;
  • Amestecarea in cantitati mari de paie sau rumegus poate bloca azotul in pamant, legumele devenind galbene ori ramanand pitice. Adaugarea de azot in mulci cand sapati sau plantati recolta poate preveni aceasta problema;
  • Un mulci organic afanat poate furniza locuri propice pentru melci asa ca fiti pregatiti sa le intindeti capcane;
  • Unele tipuri de mulci organic precum fanul pot contine multe seminte de buruieni asa ca verificati-le inainte de a le folosi la mulci.
Eliminarea buruienilor din gradina

Primul pas este sa constientizati ca eliminarea buruienilor din gradina este un proces si nu un pas care are loc doar la un moment dat.

Exista mai multe masuri pe care le putem lua in lupta cu buruienile:
1. Inlaturam pamantul care nu a aderat la straturile inaltate – pamantul neacoperit cu mulci si care nu a aderat la straturile inaltate atrage de multe ori seminte de buruieni. De aceea pamantul dintre straturi trebuie, de asemenea, mulcit.
2. Trebuie sa rezistati la indemnul de a ara sau sapa pamantul – acest pas duce la cel mai mare castig de timp. Incetati sa mai sapati pamantul. Aceste actiuni necesita foarte mult timp si energie si fac si mai mult rau pamantului. Aratul aduce semintele din adancime (unde nu ar fi germinat niciodata) la suprafata, unde vor germina. In timp, aratul strica structura solului.
3. Nu prasiti excesiv randurile inaltate – si aceasta este una din actiunile care presupun foarte mult timp si energie dar care pot fi eliminate. Cu o sapa putem afana saptamanal suprafata din jurul bazei si radacinii plantei. Aceasta operatie aereaza pamantul din jurul plantei si permite mai usor apei si nutrientilor sa ajunga la structura de radacini. Daca acoperiti cu mulci randurile inaltate, va fi necesara doar un prasit de suprafata si doar in jurul plantelor pentru a elimina buruienile razlete care pot aparea.
4. Incepeti sa practicati culturile de acoperire – culturile de acoperire ajuta la eliminarea buruienilor in timp, in acelasi timp protejand pamantul de la suprafata in lunile de iarna si primavara timpurie. Aceste culturi formeaza o bariera in calea semintelor buruienilor care pot fi aduse de vant pe randurile noastre. Dupa unul sau doua sezoane de practicat culturile de acoperire veti ramane surprinsi de numarul mic de buruieni care apar in gradina.
5. Tineti buruienile departe de locurile de acces dintre randuri – aceasta operatie face bine atat la modul in care arata gradina cat si pentru sanatatea gradinii. Mulciul este cel care ne ajuta sa indeplinim acest punct. Puteti sa folositi orice aveti la indemana – paie, frunze maruntite, iarba (fara seminte), etc. Din cand in cand mai pot aparea buruieni dar tot ceea ce avem de facut este sa le smulgem si sa refacem stratul de mulci. Aceasta metoda da rezultate mult mai bune si necesita mult mai putin timp si efort decat prasitul.
6. Practicati filozofia “10 minute pe zi” – aceasta presupune sa alocati 10 minute in fiecare zi pentru lupta cu buruienile care pot aparea. Buruienile care apar trebuie indepartate cat mai rapid inainte sa li se mareasca radacinile ori sa se inmulteasca. Mergeti si inspectati gradina in fiecare zi iar daca vedeti vreo buruiana in jurul plantelor, smulgeti-o. O data pe saptamana puteti prasi (usor si rapid) pamantul din jurul plantelor. In alta zi puteti improspata stratul de compost din jurul plantelor sau stratul de mulci din zonele de acces. 

Prevenirea problemelor cauzate de buruieni:
  • Pregatiti solul din gradina cu atentie. Furnizati humus si nutrienti pentru plante. Plantele sanatoase si viguroase dau mai putine posibilitati de dezvoltare buruienilor;
  • Rotiti culturile pentru a le mentine sanatoase si pentru a descuraja cresterea buruienilor si a bolilor;
  • Plantati legumele cu problema buruienilor in minte. Spatiati plantele astfel incat sa puteti sa taiati buruienile din jurul lor dar destul de aproape astfel incat cand plantele sunt mature frunzele lor sa se atinga si sa tina umbra buruienilor;
  • Pastrati caile de acces acoperite cu mulci pentru a preveni cresterea buruienilor;
  • Nu lasati buruienile sa ajunga la maturitate pentru ca produc seminte care va vor face viata si mai grea;
  • Compostati buruienile cu atentie. Buruienile anuale si cele care au ajuns la maturitate si au produs seminte nu trebuie folosite la compost;
  • Tineti gradina curata si fara moloz;
  • Incepeti sa eliminati buruienile cat mai repede din momentul in care apar
  • Smulge-ti buruienile cat sunt inca tinere. Buruienile mature extrag cantitati mari de umezeala si nutrienti din sol.  
Exista mai multe tipuri de buruieni: 
Buruieni anuale - trec prin tot ciclul de viata pe parcursul unui an – germineaza, cresc, infloresc, produc seminte si mor. Unele buruieni anuale isi incep viata in toamna si traiesc peste iarna. Alte buruieni anuale germineaza in primavara si produc seminte la momente diferite pana toamna. Aceste tipuri de buruieni au, de obicei, sisteme de radacini superficiale. Control acestora depinde de dedicarea si perseverenta noastra. Daca pliviti/prasiti (manual ori cu sapa) o data pe saptamana, aceste buruieni nu vor constitui o problema. Daca folositi o sapa, nu deranjati mai mult de 1 cm de la suprafata pamantului. Eliminand buruienile care apar saptamanal, acestea nu vor avea posibilitatea sa produca seminte noi. 

Buruieni bienale - isi finalizeaza ciclul de viata in 2 ani. In primul an acestea cresc sub forma de plante mici cu rezerve mari de hrana in sistemul de radacini. In al doilea an acestea infloresc, formeaza seminte si mor. Multe buruieni bianuale genereaza noi radacini tinere. Pentru a avea sub control acest tip de buruieni este important sa smulgem intreaga radacina astfec incat sa nu fie posibil sa genereze noi radacini. Daca nu ati smuls toata radacina, continuati sa smulgeti si restul bucatilor.

Buruieni perene - traiesc mai mult de 2 ani. Partea de deasupra pamantului poate muri, dar noi buruieni vor aparea din radacini in fiecare primavara. Aceste infloresc si produc seminte in fiecare an. Acest tip de buruieni au de obicei un sistem vast si adanc de radacini care trebuie smulse complet din pamant. Daca o bucata de radacina germineaza, buruiana va reveni. In mod regulat trebuie sa cautati si sa smulgeti acest tip de buruieni pentru a mentine controlul in gradina.

Alte informatii utile:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu